antyoksydanty

 

Antyoksydanty

Jest to grupa związków chemicznych występujących głównie w warzywach i owocach, która zapobiega niepożądanym procesom utleniania w naszym organizmie. Antyoksydanty są to związki organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników tzn. na ochronie komórek przed zniszczeniem.

 

Wolne rodniki uszkadzają DNA komórek naszego ciała i mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, Alzheimera a także spowodować wzrost nie w pełni wartościowych komórek (powstawanie nowotworów).
 
Najskuteczniejszym sposobem walki z wolnymi rodnikami jest dostarczenie organizmowi inhibitorów reakcji wolno rodnikowej – antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
 
Trzy najlepiej poznane antyoksydanty to: witamina E, witamina C oraz beta karoten. Do innych zaliczamy: selen, luteinę, tokoferol, diosminę, polifenole, resveratrol.
 
Beta karoten: żółtopomarańczowe oraz ciemnozielone liściaste owoce i warzywa (kapusta wloska, zielone liście buraka, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki, dynia, papaja, morele, pietruszka, bazylia.
 
Witamina C: owoce cytrusowe, brokuły, kalafior, kapusta.
 
Witamina E: oleje roślinne, orzechy, szpinak, kapusta włoska, mango, łuskane ziarna pszenicy.
 
Selen: czosnek, cebula, grzyby, łuskane ziarna pszenicy, ryż.
 
Tokoferol: orzechy, ziarna słonecznika, soja, kukurydza, olej, kakao, owies.
 
Diosmina: rozmaryn.
 
Polifenole katechiny: zielona herbata (szczególnie silny antyoksydant, działa przeciwwirusowo i spowalnia starzenie, znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca).
 
Resveratrol: czerwone wino.
 
Likopen: pomidory (chroni mężczyzn przed rakiem prostaty, czym dłużej gotujemy pomidory tym więcej likopenu uzyskujemy w potrawie).
 
Luteina: szpinak, kukurydza (dobrze wpływa na nasze oczy, zmniejsza ryzyko ślepoty w starszym wieku).

 

W przeciwutleniacze bogate są również: oleje roślinne, orzechy, pestki słonecznika, nasiona soi, ziarna sezamu, zarodki pszenne, czarna porzeczka, ciemne winogrona, dzika róża, aronia, marchew, papryka, zioła.

 

IDEALNYM ROZWIĄZANIEM JEST WPROWADZENIE DO ORGANIZMU CAŁEJ GAMY PRZECIWUTLENIACZY HAMUJĄCYCH JAK NAJWIĘCEJ RODZAJÓW WOLNYCH RODNIKÓW.

 

Proszę jednak pamiętać o tym, że bezpieczne są tylko te antyoksydanty, które spożywamy w naturalnej żywności. Przeciwutleniacze w tabletkach mogą przyczynić się do przedawkowania tych substancji, a wtedy ich działanie jest bardzo szkodliwe. Najnowsze badania dowodzą, że selen, który miał zapobiegać rozrostowi prostaty, w nadmiernych ilościach jest przyczyną raka prostaty.