CHLEB ORKISZOWY - NAJZDROWSZE PIECZYWO

Chleb orkiszowy ma wyjątkowe właściwości dla naszego zdrowia. Pszenica orkiszowa nie poddała się żadnym modyfikacjom. Jest to jedna z najstarszych pszenic.
 

Chleb orkiszowy to źródło białka, witamin A,D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia. Zawarte w nim sterole roślinne chronią organizm przed chorobami układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, uniemożliwiają rozwój choroby niedokrwiennej serca. Te lecznicze właściwości wiążą się z zawartością kwasu tłuszczowego z grupy Omega 3, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego (szczególnie zalecany po zawale). Polecany jest dla kobiet, ponieważ daje ochronę narządom rozrodczym. Składnik orkiszu rodanid – czynny antybiotyk, wykazuje silne właściwości antybakteryjne. Orkisz ma właściwości krwiotwórcze, jest doskonałym budulcem mięśni. Regularne jedzenie chleba orkiszowego ułatwia koncentrację. Zaleca się go również osobom z zaburzeniami przemiany wapnia i z dusznicą bolesną. Wskazany jest dla osób z chorobami układu trawiennego – charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej. Jest bardziej syty od innego pieczywa ponieważ zawiera o 30-47% więcej białka.  Zalecany jest dla chorych i rekonwalescentów. W diecie FODMAP (dieta w zespole jelita drażliwego) jest to jedyne zalecane pieczywo. Gluten orkiszowy jest dobrze tolerowany przez organizm.
 

Na zdjęciu chleb orkiszowy pełnoziarnisty ze słonecznikiem, na zakwasie z odrobiną drożdży
.