foto_669x272px_00_dieta_dla ciebie_2_do podmiany
 

Dieta specjalnie dla Ciebie

Tłuszcz to nasza polisa ubezpieczeniowa na wypadek katastrofy. Jest on bardzo wydajnym paliwem i może być spożytkowany tylko z naszych komórek tłuszczowych (tłuszcz z pożywienia nie jest bezpośrednio wykorzystywany energetycznie). Twój organizm korzysta z tłuszczu podczas ćwiczeń fizycznych oraz podczas spania jest on głównym źródłem energii.
 
Biologiczny mechanizm odpowiada za to, że z każdym kolejnym rokiem życia akumulacja tłuszczu w naszym organizmie się zwiększa po to, aby zapewnić nam zwiększone szanse przeżycia w przypadku długiej choroby lub braku pokarmu.
 
Odkładanie większych ilości tłuszczu w miarę upływu czasu jest właściwym zachowaniem ze strony organizmu a nie oznaką, że, sobie odpuściliśmy. Jednak, gdy tkanki tłuszczowej pojawi się zbyt dużo w naszym ciele zaczynamy gorzej funkcjonować. Wyniki badan ulegają pogorszeniu, spada nam samopoczucie a aktywność jest coraz mniejsza, co stanowi zagrożenie dla zdrowego życia.
 
Mając wiedzę, jak kontrolować spożycie kalorii, można cieszyć się jedzeniem, panując jednocześnie nad procesem akumulacji tłuszczu w organizmie.
 
Akumulacja tkanki tłuszczowej
 
Każdy gram zjedzonego tłuszczu to gram zmagazynowany w Twoim organizmie. Ponadto, kiedy zjadasz więcej kalorii niż potrzebujesz danego dnia z innych składników pokarmowych (białka, węglowodany) nadmiar i tak zostanie zamieniony w tłuszcz i zmagazynowany.
 
Jest to tzw. mechanizm AKUMULACJI TKANKI TŁUSZCZOWEJ, który mamy w naszych organizmach odziedziczony po przodkach i ma on na celu przetrwanie gatunku. Jeżeli ilość pokarmu jest odpowiednia, jeżeli poszczególne posiłki są odpowiednio zbilansowane, jest to sygnał dla komórek naszego ciała, że mamy pod dostatkiem pożywienia i wtedy ten mechanizm jest w uśpieniu. Nadmiar pokarmu jest wydalany. Jeżeli zmniejszymy ilość posiłków w ciągu dnia (tzn. spożywamy je rzadziej, niż co 3 godziny) i do tego zaczynamy manipulować jego składem, nasze ciało odczytuje ten sygnał, jako zagrożenie głodowe i natychmiast włącza Mechanizm Akumulacji Tłuszczu i zaczynamy przybierać na wadze. Jest to naturalny odruch obrony przed zagłodzeniem.
 
W organizmie podczas włączenia Mechanizmu Akumulacji Tłuszczu zachodzą następujące procesy:

  • Następuje redukcja tempa metabolizmu. Wolniejszy metabolizm oznacza, że nie będziesz mieć energii, by trenować i zażywać ruchu.
  • Zwiększenie wydzielania enzymów odpowiedzialnych za odkładanie tłuszczu. Im dłużej zwlekasz z kolejnym posiłkiem, tym więcej takich enzymów krąży w Twoim organizmie i tym więcej tłuszczu zostanie w nim zmagazynowanych, kiedy coś w końcu zjesz.
  • Następuje wzrost apetytu. Im dłużej zwlekasz z posiłkiem, tym przy kolejnych kilku posiłkach będziesz odczuwać zaostrzony apetyt i nawet jak zjesz wciąż będziesz odczuwać głód.

Dieta bez węglowodanów
 
Nie ma wątpliwości, że dieta ograniczająca spożycie węglowodanów może Ci pomoc zrzucić wagę, ale będzie to tylko strata wody, (gdy nie mamy w mięśniach tak potrzebnego glikogenu-magazyn glukozy, to również pozbywamy się wody, która mu towarzyszy). Taki spadek wagi jest powierzchowny, a zgubione w ten sposób kilogramy łatwo wracają. Nie dochodzi wtedy do spalania tłuszczu. Więcej wtedy spożywamy tłuszczu (powodem są braki węglowodanów w diecie) i zwiększa się jego zawartość w organizmie. Gdy się ważymy po takiej diecie nawet nie zdajemy sobie sprawy, że skład ciała mamy nieodpowiedni. Kiedy na późniejszym etapie organizm uzupełni braki glikogenu i wody, będziemy mieli efekt jo-jo. W organizmie odłoży się tłuszcz pochodzący z diety ubogiej w węglowodany.
 
Przy zbyt malej ilości węglowodanów w diecie (poniżej 55% energetyczności z posiłków) w dłuższej perspektywie następuje rozpad białek ustrojowych, co w konsekwencji narusza odporność organizmu i działanie całego systemu hormonalnego a potem enzymatycznego.
 
U takich osób można również zaobserwować spadek energii. Maja oni niechęć do ćwiczeń, nie potrafią się koncentrować
 
Dieta zbilansowana
 
Dieta prozdrowotna wprowadzona do stosowania ma na celu spożywanie zbilansowanych posiłków o określonych porach dnia, aby organizm, któremu uszczuplamy ilość kalorii nie odczul żadnych braków poszczególnych składników odżywczych i pomału w trakcie włączonych ćwiczeń fizycznych pozbył się zbędnej tkanki tłuszczowej. Tylko takie wprowadzenie redukcji masy ciała przynosi efekty i chroni przed powtórnym wzrostem zbędnych kilogramów po zakończeniu diety (efekt jo-jo).
 
Należy wiec spożywać trzy główne posiłki, odpowiednio zbilansowane i dwie przekąski. Poszczególne posiłki spożywamy, co 3 godziny. Ilość kalorii określamy według odpowiedniego zapotrzebowania i dzielimy na poszczególne posiłki. Możemy bezpiecznie codziennie uszczuplić kaloryczność naszych posiłków o 500 kcal lub 700 kcal. Wtedy nie będziemy odczuwać głodu, a nasz organizm będzie mógł funkcjonować prawidłowo. Tygodniowa redukcja masy powinna zawierać się pomiędzy 0,5 a 0,9 kg.
 
Niezbędne jest wprowadzenie aktywności sportowej, która minimum powinna wynosić 30 minut dziennie lub 2-3 razy w tygodniu 45 minut dziennie. Aby pozbyć się zbędnego tłuszczu należy ćwiczenia wykonywać przy 70% z tętna maksymalnego (HR max=220 -wiek). Są to ćwiczenia aerobowe.
 
Tylko taka dieta da Ci dobre samopoczucie, zdrowie, a w przyszłości uchroni Cię od ponownego przybierania na wadze.
 
Więcej dokładnych informacji na temat zdrowego odchudzania uzyskasz w gabinecie bio dietetyk Agata Krzanowska.