Dobre przepisy

 

PELNA SZEROKOSC foto_669x272px_12_2016_CAPONATACAPONATA

Składniki (na 4 porcji obiadowych lub 6 – 8 porcji przystawkowych)

  • 800 g bakłażanów
  • 1/2 łyżki soli
  • 100 ml oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 1/2 laska selera
  • 2 kg świeżych pomidorów
  • 150 g zielonych oliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki uprażonych orzechów pinii
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól i pieprz
  • DO PODANIA: natka pietruszki lub bazylia

Wykonanie

1. Bakłażany pokroić w kostkę i obsypać solą. Odstawić na kwadrans, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
2. Cebulę pokroić w kostkę, a seler w cienkie plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać połowę oliwy, dodać pokrojone warzywa i podsmażać na małym ogniu przez 4 – 6 minut
3. Zagotować dużą ilość gorącej wody. Pomidory delikatnie naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Dodać do smażących się warzyw i dusić przez 15 – 20 minut.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć na niej pokrojone bakłażany. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 8 – 10 minut.
5. Kiedy bakłażany będą złociste i miękkie delikatnie odsączyć je na ręczniku papierowym, a następnie dodać do warzyw w sosie pomidorowym wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
6. Delikatnie wymieszać i dusić bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z ulubionym pieczywem.

 


 

PELNA SZEROKOSC foto_669x272px_12_2016_Shepherds PieWEGETARIAŃSKI SHEPERD’S PIE

Składniki (na ogromne, szklane naczynie żaroodporne)

  • 400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
Na ziemniaczane puree:
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • 3 łyżki masła lub masła roślinnego + kilka płatków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta rozmarynu
  • sól i pieprz
  • Wykonanie

    1. Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
    2. Kiedy soczewica się gotuje obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
    3. Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
    4. Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
    5. Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
    6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.

     


     

    Dobre przepisy

    PELNA-SZEROKOSC-foto_669x272px_12_2016_KASZA-JAGLANA-PASZTETPASZTET WARZYWNY NAJLEPSZY

    Składniki (na średnią keksówkę)

    • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
    • 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
    • 100 ml oleju roślinnego np. oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por, tylko biała część
    • 2 laski selera naciowego
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1/2 łyżeczki lubczyku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • spora szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i czarny pieprz

    Wykonanie

    1. Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. W tym czasie marchewki oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.

    2. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

    3. Warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić w maszynce do mielenia wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pokroić gdy dobrze wystygnie.

     


     

    PELNA SZEROKOSC foto_669x272px_12_2016_LECZO2WEGETARIAŃSKIE LECZO

    Składniki (na 2 – 4 porcje)

    •    1 cebula
    •    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    •    2 – 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    •    1 papryka czerwona
    •    2 cukinie
    •    1/2 łyżki papryki słodkiej
    •    szczypta papryki ostrej
    •    1/4 łyżeczki papryki wędzonej (w proszku),
    •    1 puszka krojonych pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, obranych i wydrążonych
    •    sól i czarny pieprz

    Wykonanie

    1. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę wydrążyć i pokroić w grubą kostkę, cukinii nie obierać i pokroić w równie grubą kostkę. Jeśli używacie wędzonego tofu dodajcie je teraz.
    2. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i mocno zamieszać. Następnie dodać cukier i podsmażać przez 2 – 3 minuty.
    3. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, zamieszać i wsypać wszystkie rodzaje papryki. Smażyć przez kolejne 10 – 15 minut do czasu, aż papryka będzie całkiem miękka i delikatna.
    Uwagi: Cukinia aby była smaczna, należy ją posolić gdy już jest pokrojona i po kilku minutach powycierać ręcznikiem kuchennym kropelki wody które się pojawią.

     

     


     

    GRANOLA MIODOWA

    Składniki

    • 400 g płatków owsianych drobnych
    • 150 g płatków owsianych górskich
    • 100 g migdałów blanszowanych
    • 50 g migdałów ze skórką
    • 50 g sezamu
    • 50 g pestek słonecznika
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 200 g miodu
    • 150 g dobrego oleju roślinnego (proszę użyć Kujawskiego tłoczonego na zimno lub słonecznikowego Eko)
    • 100 ml wody
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej (albo cukru z prawdziwą wanilią)

    Wykonanie

    W garnuszku połączyć miód, olej, wodę i cynamon. Podgrzać aż wszystko się roztopi, dodać wanilię.
    W misce wymieszać suche składniki i dokładnie połączyć je z miodem.
    Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać płatki równą warstwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Co 10 minut należy przemieszać wszystko drewnianą łyżką, by równomiernie się rumieniło.
    Zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i dopiekać jeszcze 20 minut (również mieszając, co jakiś czas).
    Po upieczeniu dokładnie wystudzić i następnie przełożyć do szklanego słoja. Smacznego!

    P.S. To są prawdziwe, zdrowe chrupiące Müsli. Można dodać do nich owoce sezonowe, rodzynki, żurawiny, suszone owoce już po upieczeniu. Latem można dodać jogurt naturalny, zimą ciepłe mleko.

     


    MUFFINKI Z BORÓWKĄ

    Składniki na 12 muffinek

    • szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 1/3 szklanki brązowego cukru
    • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • skórka otarta z 2 cytryn
    • 60 g masła, roztopionego
    • 1/4 szklanki oleju
    • 2 duże jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 szklanka mleka
    • 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich*

    Wykonanie
    W jednym naczyniu wymieszać oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn, masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
    Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
    Przygotowane ciasto rozłożyć do foremki na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.

    Lukier cytrynowy

    • 200 g cukru pudru
    • sok z 1 cytryny

    Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

    Uwaga: muffinki wydają mi się mało słodkie, ale może będziecie uważać, że ilość cukru należy zwiększyć.

    * można użyć borówek mrożonych – dodajemy je do ciasta zamrożone i pieczemy dłużej, ale również do suchego patyczka

    Są mięciutkie, mocno borówkowe, z cytrynową nutką i fantastycznym cytrynowym lukrem.


    PASZTET Z CUKINI

    Składniki

    • 3 szklanki startej cukinii ze skorka (pestki należy wykroić)
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 20 dkg sera żółtego, ostrego
    • Natka pietruszki
    • Sól, pieprz
    • Galka muszkatołowa
    • Majeranek
    • Zioła prowansalskie i suszone pomidory (można dać)

    Wykonanie
    Wszystko należy zetrzeć, dodajemy ½ szklanki oliwy, 2 szklanki bulki tartej, 3 jajka (żółtka dodać oddzielnie a z białek ubić piane).
    Zostawić na 20 min, w blaszkach do pieczenia ( potrzeba dwie blaszki kek sówki).
    Piec w temp. 180 st. C/ 60 minut (można dopiec 15 min).


    PŁATKI ŚNIADANIOWE MOJE

    Jest to dobrze zbilansowany poranny posiłek, który zapewnia dużo energii i wiele niezbędnych składników odżywczych. Mleko można zastąpić mlekiem sojowym unsweeted lub woda.

    Składniki do gotowania

    • 220 ml mleka 2%
    • 3 łyżki płatków owsianych górskich extra (np.Mlyny w Stoisławiu)

    Mleko zagotować, wsypać płatki i zagotować ok 10 sek. Odstawić pod przykryciem do wystygnięcia.

    Składniki do miski śniadaniowej

    • 1 łyżka otrębów owsianych
    • 1 łyżeczka żurawiny suszonej
    • 1 łyżeczka pestek dyni
    • 1 łyżeczka słonecznika
    • ½ łyżeczki ziaren sezamu
    • 1 łyżka miodu naturalnego
    • garść orzechów włoskich
    • 2 garści świeżych owoców sezonowych (np. malin, borówek, truskawek itd.)
    • lub starte jabłko ze skórka i pokropione sokiem z cytryny

    Przed spożyciem wszystkie składniki mieszamy. Smacznego.

     


     

    SAŁATKA KUSKUS

    Składniki

    • kukurydza mała puszka lub świeże kolby 4 szt. obgotowane w solonej wodzie 4 min i obkrojone nożem ziarna
    • 2 szklanki kuskus już gotowego
    • 1 starta marchewka
    • pól szklanki płatków migdałowych prażonych
    • garść świeżej kolendry
    Sos

    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mielonego kminu
    • sól, pieprz

    Wykonanie
    Wszystkie składniki mieszamy. Sos przygotowujemy w słoiku, po czym polewamy sałatkę i mieszamy.

     


     

    SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

    Sałatka z tuńczykiem może być przekąską w ciągu dnia lub ostatnim posiłkiem, który powinien być spożywany na 2 godziny przed snem. Najlepiej jeśli wykorzystamy tuńczyka w sosie własnym, ponieważ zawiera mniej kalorii aniżeli taki sam ale w oleju. Aby poprawić smak sałatki dodamy olej lniany i tym samym dostarczymy tłuszcz w lepszej postaci.

    Składniki

    • puszka tuńczyka (120-130g) w sosie własnym w kawałkach lub rozdrobniony
    • warzywa (papryka, pomidor, kukurydza z puszki, sałata lodowa, ogórek kiszony, natka pietruszki)
    • 10 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek

    Wykonanie
    Warzywa kroimy w kostkę, łączymy z sałatą i kukurydzą, dodajemy odsączonego tuńczyka i 1 łyżkę oleju lnianego ewentualnie oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy sałatkę natką pietruszki i mamy gotowy niskokaloryczny posiłek.

     


     

    SAŁATKA Z CZARNEJ SOCZEWICY

    • 50 g czarnej soczewicy
    • Burak najlepiej podłużny 1 szt. pieczony w piekarniku 45 min
    • Sos winegret z koperku (dużo kopru, 2 łyżki octu winnego, pieprz, sól, 2 łyżki oleju słonecznikowego – miksujemy w blenderze
    • Ser kozi 80 g lub mozarella

    Wykonanie
    Czarna soczewice gotujemy od zimnej wody, (aby równomiernie była miękka), przepłukujemy zimna woda, odcedzamy i dajemy na talerz.
    Buraka ostudzonego obieramy i kroimy na b cienkie plasterki, układamy na soczewicy.
    Ser skubiemy na małe kawałki, dajemy na sałatkę i polewamy wszystko sosem winegret.

     


     

    CIASTO OWSIANE

    Składniki

    • 1 kostka masła
    • ¾ szklanki cukru brązowego
    • ½ szklanki cukru zwykłego
    • 2 jajka
    • ½ łyżeczki sody
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (wymieszać razem z soda)
    • 1 szklanka maki
    • 4 szklanki płatków owsianych
    • 1 szklanka orzechów
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1 szklanka żurawiny
    • 2 budynie śmietankowe błyskawiczne

    Wykonanie
    Należy utrzeć masło z budyniem i cukrem, dodać jajka, mąkę lekko zamieszać. Dodać bakalie i płatki owsiane. Pieczemy na blaszce 15-17 min / 190-200 st. C.

     


     

    CIASTO POMARAŃCZOWE

    Składniki

    • 2 pomarańcze obrane ze skórki i z usuniętymi pestkami
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ szklanki wody
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru trzcinowego
    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/li>
    • 125 g miękkiego masła

    Wykonanie

    Pomarańcze pokrojone na kawałki miksujemy w blenderze. Sodę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do pomarańczy. Jajka w całości dodajemy do masy, 1 szklankę cukru, 2 szklanki maki, ekstrakt waniliowy i masło. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Na końcu dodajemy rodzynki (lub morele siekane lub żurawinę) i orzechy włoskie krojone (te dodatki można ominąć). Wszystko mieszamy i wkładamy do malej tortownicy.

    Pieczemy w temp 160 st. C / 1 godzinę.