
Jajka
To bomba minerałów i witamin. Jajko to przede wszystkim źródło najbardziej wartościowego białka o wzorcowym składzie aminokwasowym (białka są głównie w żółtku jaja). Mają one wysoką wartość odżywczą. Są bardzo dobrze tolerowane przez organizm człowieka.
Kura nioska wazy 1,5 kg a w ciągu roku znosi 60-80 jaj, maksymalnie może znieść 300 jaj, ale tutaj potrzebna jest ingerencja człowieka (odpowiednie żywienie kury i przedłużenie dnia przez stosowanie oświetlenia). W przewodach rozrodczych kury żółtko tworzy się ok. 9 dni i na to, z czego się składa ma wpływ pasza, jaką podajemy niosce. Białko tworzy się w jajowodzie kury w ciągu 3-4 godzin i na ten proces ma wpływ tylko genetyka (nie da się manipulować składem). Składniki na skorupę jaja pobierane są z kości długich kury a potem w ciągu dnia te składniki kura uzupełnia pokarmem. Dlatego skorupki jaj są bardzo dobrym źródłem naturalnego wapnia.
Składniki jaj i ich wpływ na człowieka
- Luteina – żółty barwnik, wzmacnia wzrok, zmniejsza ryzyko katarakty, neutralizuje wolne rodniki (szczególnie niebezpieczne dla oka człowieka)
- Lecytyna – niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego człowieka, występuje w każdej komórce naszego ciała, bierze udział w przemianie materii, chroni ścianę żołądka, jest ważnym elementem mózgu i tkanki nerwowej- chroni osłonkę mielinową, obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędna do prawidłowej pracy serca
- Cholina – bierze udział w budowie i funkcjach mózgu i układu nerwowego, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i obniża koncentrację homocysteiny w organizmie (główna przyczyna miażdżycy)
- Wit B12 – pomaga w metabolizmie tłuszczy i cukrów, witamina ta nie występuje często w produktach
- Witaminy A, D, E, K
- Kwasy Omega-3
- Cynk – w jajach jest go wyjątkowo dużo, jest to składnik 200 enzymów w organizmie człowieka
- Wapń, fosfor, żelazo
- Selen – silny przeciwutleniacz uznany w zapobieganiu rakowi prostaty (selen wg. najnowszych badan to stężenie we krwi człowieka od 85-100 mikrogramów a w Polsce mamy ok. 70 mikrogramów – są duże niedobory, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia)
- Jod – wspomaga pracę tarczycy
- Cystatyna – chroni przed nowotworem, grzybami i wirusami (to dzięki niej pisklęta kury są zdrowe, gdy wyklują się)
- Yolkina – immunomodulator, pomaga człowiekowi walczyć z chorobami otępieńczymi (Alzhaimer)
- Fosfolipidy – mają działanie antylękowe
- Cholesterol – jajo ma go 180 mg, czyli 10 % dziennej produkcji naszego organizmu (wątroba dziennie produkuje 1-3 gramów cholesterolu)
Jaja ze względu na swoje wartości odżywcze powinny być stałym składnikiem codziennych posiłków. Jajko zajmuje ważne miejsce w diecie bogatobialkowej, odchudzającej oraz u osób chorych na dne moczanową.
Norma dla dorosłego człowieka to 2 jaja dziennie.