foto_669x272px_00_zaburzenia odpornosci_big
 

ZALECENIA ŻYWIENIOWE – zaburzenia odporności

Choroby przewlekle nie są nieunikniona konsekwencja procesu starzenia się organizmu, lecz raczej skutkiem sprzyjających ich występowaniu złych nawyków, zwłaszcza żywieniowych. Prawidłowo działający układ odpornościowy ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Chroni przed wszelkimi chorobami, od przeziębienia do nowotworów, neutralizuje szkodliwe działanie toksyn zawartych w pożywieniu hamuje rozwój alergii, a poza tym spowalnia proces starzenia się organizmu.
 
Trzeba jednak wiedzieć, że zła dieta, niezdrowy styl życia i zatrute środowisko naturalne może osłabić odporność, przez co będziemy narażeni na różne choroby. System odpornościowy, w którym brakuje równowagi, powoduje alergie i nietolerancje na produkty spożywcze. Do utrzymania zrównoważonego i prawidłowo działającego układu odpornościowego niezbędne jest spożywanie odpowiednich pokarmów.
 
Chemoprewencja to efektywne działanie dietetycznych czynników zapobiegawczych.
 
Zalecenia:

  • 5 porcji świeżych owoców i warzyw (w tym roślin strączkowych) 400-800 g/dzień
  • Zwiększyć spożycie pełnoziarnistych bogatych w skrobię produktów (pełnoziarniste pieczywo, ryż, makarony) 600-800 g/dzień
  • Spożycie tłuszczy to 15-30% zapotrzebowania energetycznego – powinny to być głównie oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany, konopowy, rzepakowy.
  • Proszę zmniejszyć spożycie alkoholu.
  • Unikać czerwonego mięsa, średnio powinno być 80 g/dziennie
  • Zamiast czerwonego mięsa proszę spożywać ryby, drób, fasolę.
  • Ograniczyć spożycie soli do 5 g/dzień
  • Zwiększyć ćwiczenia fizyczne (trzeba spalić 2500 kcal/tyg):
    – dzieci i młodzież 60 min/dzień
    – dorośli 30 min/dzień
  • Ograniczyć stres psychiczny i emocjonalny.
  • Unikać nadwagi > BMI 18,5-25
  • Spożywać dużo owoców i warzyw z witaminami:
    – polifenole (np.jabłka)
    – siarczki (np.czosnek)
    – terpeny (np.pomidory)

NIEDOBÓR MIKROSKŁADNIKÓW USZKADZA DNA KOMÓREK.
 

Podstawa diety:

  • Nieprzetworzona żywność z dużą ilością świeżych owoców i warzyw z naciskiem na takie które mają dużo antyoksydantów.
  • Ćwiczenia i aktywność fizyczna (ćwiczenia aerobowe i wytrzymałościowe – w czasie terapii i po niej) 3-5 godzin w tygodniu.

Ważne mikroskładniki odżywcze to:

  • Selen
  • L-glutation
  • L-karnityna
ZALECANE MIKROSKŁADNIKIZALECANE PRODUKTY
Wit C
L-glutation
L-karnityna
Koenzym Q 10
Kwas alfa-liponowy
Wit E
Wit A
Karotenoidy
Wit D
Wit K
Niacyna
B-complex
Wapń
Magnez
Potas
Cynk
Miedz
Żelazo
Kwasy Omega-3
Kwercetyna
Polifenole (resweratrol)
Cebula
Szczypior
Por
Czosnek
Pomidor
Pieczarki
Burak
Szpinak
Szparagi
Brukselka
Pokrzywa
Jarmuż
Kapusta włoska
Brokuł
Kalafior
Kapusta
Papaja
Morela
Melon
Passiflora
Ciemne winogrona
Pomarańcza
Truskawki
Borówka amerykańska
Maliny
Orzechy nerkowca
Orzechy brazylijskie
Migdały
Czerwone wino
Fasola adzuki
Ciecierzyca
Tuńczyk
Herbata zielona
Czarnuszka
Kurkuma
Imbir
Żurawina
Jeżyny
GRANAT
Glony morskie
IMBIR
Szałwia
Oliwa z oliwek
Siemię lniane

 
Proszę nie spożywać SOI oraz nie korzystać z żywności przetworzonej przemysłowo.