NASZE JESIENNE DOLEGLIWOŚCI

Gdy przychodzi jesień wiele osób skarży się na spadek odporności, który możemy zobaczyć po różnych dolegliwościach np. afty w jamie ustnej, zapalenia skóry, nasilenie się trądziku różowatego, bóle w stawach, bóle mięśniowe, zatkane zatoki, zapalenie migdałków itd. Każdy z nas ma jakaś jesienną słabość.

Aby wspomóc nasz organizm w walce ze stanami zapalnymi możemy zrobić niewielkie zmiany w dodatkach do posiłków a poprawi się nasza kondycja i samopoczucie. Po licznych analizach umieściłam poniżej produkty szczególnie polecane i przeciwwskazane.

 

 

Produkty szczególnie potrzebne to:

  • Nieprzetworzone zboża
  • Warzywa ciemnozielone
  • Rośliny strączkowe (fasola, soja)
  • Tofu
  • Orzechy (migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan)
  • Nasiona (pestki dyni, siemie lniane, sezam, nasiona Chia, nasiona konopi)
  • Trawy zbożowe: jęczmień, pszenica
  • Wodorosty (Spirulina-algi)
  • Omega-3  (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin, olej sezamowy nierafinowany, awokado, czekolada gorzka 70%)
  • Masło klarowane w małych ilościach
  • Ryby – łosoś, makrela, sardynka, śledzie, sardela-anchois, ryba maślana, pstrąg, tuńczyk

 

Produkty zwiększające stany zapalne:

  • Produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso szczególnie tłuste, wieprzowe, wołowe, pasztety, podroby, salcesony, parówki
  • Aspiryna
  • Nadmiar tłuszczy nasyconych i cholesterol
  • Niedobory wit. B3, B6, C i E, cynk, magnez

Oleje rafinowane w jakiejkolwiek postaci są bardzo szkodliwe. W procesie ich przygotowania powstają tłuszcze trans, które podnoszą poziom cholesterolu w organizmie. Tłuszcze trans uniemożliwiają prawidłowe przekształcanie się tłuszczy w organizmie w korzystne kwasy tłuszczowe budujące odporność i prostaglandyny.
Długotrwałe zastosowanie olejów rafinowanych (tzn.niskiej jakości) niszczy odporność i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych.
Przy wyborze oleju rzepakowego proszę zwrócić szczególną uwagę na opis na butelce. Pisze na nim, że jest z pierwszego tłoczenia, ale w dalszym opisie jest zaznaczone że jest 100% rafinowany. Taki olej nie ma wartości dla naszego organizmu, lecz bardzo nam szkodzi.