Produkty wskazane i przeciwwskazane podczas stosowania diety niskotłuszczowej

Produkty zalecaneProdukty przeciwwskazane
Pieczywo:
chleb lub bułki razowe bez ziaren słonecznika, soi, sezamu, pieczywo pszenno-żytnie, graham
Pieczywo:
białe pieczywo, pszenne, bułki weka, pieczywo chrupkie, vasa, wafle ryżowe, maca
Produkty zbożowe:
dowolne kasze: gryczana, jęczmienna, kuskus, jaglana; makarony, ryz, kukurydza, płatki owsiane, otręby owsiane.
Produkty zbożowe:
Müsli, słodkie płatki, granole, kulki czekoladowe
Ziemniaki:
gotowane, pieczone, puree z mlekiem, jogurtem.
Ziemniaki:
puree z masłem, śmietana, placki ziemniaczane, kluski, kopytka.
Mięso i wędliny:
chude mięsa : kurczak, indyk, wołowina, cielęcina, królik, dziczyzna.Do obiadu mogą być:
gotowane, pieczone w piekarniku, folii, na grillu, podsmażone na wyliczonej ilości oleju lub oliwy, duszone.
Mięso i wędliny:
Wieprzowina, tłusty drób (ges, kaczka), boczek, karkówka.Absolutnie przeciwwskazane są:
Parówki, pasztety, podroby, kaszanki, salcesony, mielonki (również w konserwach). Absolutnie przeciwwskazane jest mięso panierowane.
Nasiona strączkowe:
groch, fasola, groszek cukrowy surowy lub z puszki – w zamian za produkty białkowe (mięso, sery, jaja – przeliczniki wg. diet).
Ryby:
chude ryby: pstrąg rzeczny, tuńczyk (świeży lub w sosie własnym), dorsz, mintaj, morszczuk, leszcz, szczupak, sandacz, kergulena, sola, dorada.Do kanapek mogą być w sosie własnym, marynowane w zalewach. Do obiadu mogą być pieczone w piekarniku, folii, na grillu.
Ryby
Tłuste ryby: makrela, łosoś, węgorz, sardynki, szprotki, śledź.Przeciwwskazane są ryby z puszki w oleju i w pomidorach.
Jaja:
gotowane, sadzone, smażone, pieczone – zamiast mięsa, wędlin, sera
Maksymalnie 4 sztuki w tygodniu.
Przetwory mleczne:
Mleko max 2% tłuszczu
Jogurt naturalny, maślanki, kefiry (mogą być owocowe, ale do 70 kcal/100 g.
Chude sery: twarogi, sery granulowane, homogenizowane do 3% tłuszczu.
Przetwory mleczne:
Mleko powyżej 2% tłuszczu, jogurty, maślanki, kefiry powyżej 70 kcal/100 g
Twaróg tłusty, sery żółte, pleśniowe, serki do smarowania powyżej 130 kcal/100 g, o zawartości tłuszczu powyżej 3%.
Produkty tłuszczowe:
Oleje roślinne: olej rzepakowy, trzy ziarna, oliwa z oliwek, olej lniany (ilość zależna od kaloryczności diety).
Produkty tłuszczowe:
Masło, margaryna, śmietana, smalec.
Owoce:
Owoce dozwolone do 200 g na dobę,
Suszone z mała ilością cukru-nie kandyzowane.
Orzechy włoskie- mała garść na przekąskę.
Owoce:
Banany dojrzale, winogrona, awokado,
Dżemy, przetwory-soki,
Owoce suszone kandyzowane.
Soki owocowe kartonowe.
Absolutnie przeciwwskazane są orzeszki ziemne, pistacje, inne orzechy.
Warzywa:
Dozwolone wszystkie (bez tłuszczu), zarówno surowe jak i kiszone, marynowane, gotowane, na parze, na grillu itp.
Soki warzywne świeże.
Przyprawy:
Dozwolone są wszystkie dostępne przyprawy naturalne.
Zioła, ketchup, musztarda, chrzan.
Przyprawy:
Majonez, sosy, sosy na bazie oleju i majonezu.

Podczas stosowania diety niskotłuszczowej ponadto nie zalecam jedzenia:

  • zup (za wyjątkiem tych uzgodnionych z dietetykiem)
  • słodyczy, zwłaszcza zawierających tłuszcz (np. czekolady, drożdżówek, batonów), miodów, dżemów
  • produktów i dań gotowych, do odgrzewania w domu, garmażeryjnych, na wynos
  • produktów typu fast food, pizzy, produktów smażonych w głębokim tłuszczu, panierowanych.

Nie zalecam picia:

  • słodzonych herbat i napojów, alkoholu, soków owocowych kartonowych, typu „Kubuś”, słodkich napojów kolorowych, napojów energetyzujących, Coca-coli, Pepsi i innych słodkich napojów z puszek.